Haberler->->Giritliler Gazetesi yayında!
Giritliler Gazetesi yayında!

Türkiye’de ve başka ülkelerdeki Giritliler ile ilgili haberlerin, yazıların, anıların, yemeklerin, manilerin yer aldığı 4 sayfa renkli 4 sayfa siyah beyaz Giritliler ismindeki gazete 2 aylık olarak yayınlanmaya başlandı. Gazetenin ilk sayısında; Giritliler Bahar Şenliğinde yapılan etkinlikler, Giritliler Kültür Dostluk ve Yradımlaşma Derneği'nin tanıtımı ve etkinlikleri, İzmir Alaçatı’dan Girit’te yerleştirilen Rumların kurduğu Alaçatılar Derneği’nin başkanı Malvina Sfiga’nın Davutlar’a yaptığı ziyaret,  Yunanistan’ın ulusal gazetelerinden Kathimerini gazetesinde Müslüman Giritliler ile ilgili çıkan haber, Antalya, Mudanya, Adana'daki Giritliler'den haberler,  Girit yemeklerinin tanıtımı, Giritli Fıkraları,   Bilal Türkoğlu’ndan 67 yıl sonra Giritte amcasını buluş hikayesi,  Hasan Tuntaş’ın anlatımı ile babasının teyzesini Asiye hanım,   Lübnan’da yaşayan Giritlilerden Uli Nuha derneği başkanı Ali Bekraki’nin yazısının 1. bölümü,  Giritliler ile ilgili yayınlanmış Kitapların tanıtıldığı köşede Ahmet Yorulmaz’ın Savaşın Çocukları, Kuşaklar ve Girit’ten Cunda’ya adlı üçleme kitabının tanıtımı, Giritliler ile ilgili çekilen belgeseller bölümünde  Giritli Limon Ağacım belgeselinin tanıtımı, Osmaniye Mahallesine yerleştirilen Giritlilerin listesi, Giritli yemeklerinin tanıtımı,  Giritli esnaflarının listesi, Giritlice mani yani madinades denilence Davutlar’da ilk akla gelen kişi olan Mavro’dan Giritlice maniler (Türkçe çevirisi ve yunanca yazılımları ile) bölümlerinden oluşmaktadır.

Dernek başkanı Yunus Çengel; Kemal Yalçın’ın romanı Emanet Çeyiz’de Ayancıklı Baba Yorgo’nun dediği gibi, Bak şu bahçenin güzelliğine. Şu şeftaliye, şu eriğe, şu armuda, şu çiçeklere bak. Hepsi birlikte güzel... Bir ülkenin içinde ne kadar din, dil, ırk varsa o kadar zenginliktir bu. Dediği gibi Türkiye’de bulunan zenginliklerinden biri olan Giritli kültürünün kaybolmaması en büyük dileğimiz ve bunun için çalışıyoruz. Bunun yanından mübadele öncesi ve sonrasında Türkiye’nin, Lübnan’nın, Mısır’ın, Libya’nın, Suriye’nin çeşitli yerlerine dağılmış ve birbirlerinden çok uzun süredir haber alamayan aileleri bir araya getirmek istiyoruz. Eskiden yaşanmış olan olaylar Türkler ve Yunanlılar için çok büyük ders olmalı, eskiden yaşanmış olayların bir daha yaşanmaması için en önemli olan dostluk ilişkilerinin geliştirilmesidir. Bizleri ziyarete gelen Yunanlı dostlarımıza da söylüyorum; Bizler birbirimizin farklılıklarını bulmakla uğraşacağımıza benzerliklerimize bakalım. O zaman göreceğiz ki aslında farklılıklarımız çok az çünkü yüzyıllar boyu bir arada yaşadık. Çok acılar çektik. Artık barış ve dostluk zamanıdır. En büyük acıyı insanların topraklarını terk etmesi ile yaşanmıştır. Her iki tarafta da doğdukları toprakları, atalarının yurtlarını terk etmenin acısı hala dinmemiş, yeni nesil o toprakları görmese bile oralarının özlemini içinde hissetmektedir. Bu acıyı dindirmenin en kolay yolu barış ve dostluk temellerinin sağlam atılması ile olacaktır. Karşılıklı yapılacak kültürel ve ekonomik faaliyetler ile de bu dostluk pekişecektir. Hazırlamış olduğunuz gazete sadece Türkiye’deki Giritlilere gönderilmeyecek. Girit’te ve Lübnan’da gönderilecek. Çünkü Giritliler Gazetesi bizlerin ortak buluşma noktalarımızdan biri olacak. Türkiye’den Yunanistan’a, Yunanistan’tandan Türkiye’ye bir çok insan göç etmek zorunda kalmıştır ve Türk Yunan barışı bu insanlar sayesinde güçlü temeller üzerine oturacak düşüncesindeyim.  Tüm Giritli dostlarımızın Giritliler gazetesine sahip çıkacağından kesinlikle kuşkum yok. Bizlere gazete@giritlilerdernegi.com e posta adresinden veya Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği, Türkşanlı Mahallesi, Çengel Sokak, No: 18 Davutlar/ Kuşadası/ Aydın adresinden ulaşabilirsiniz.

Giritliler Gazetesi önümüzdeki hafta diğer Giritli dernekleri araçılığı ile Giritlilere ulaştırılması düşünülmektedir. Ayrıca 14.02.2011 tarihinden itibaren internet üzeinden www.giritlilerdernegi.com adresinden okunabilir.

Gönderen Giritli, Çarşamba, 02 Şubat 2011 10:32, Yorumlar(0)

MKPNews ©2003-2008 mkportal.it

Giritlilerdernegi.com sitesinin ana sponsoru Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği'dir.
Giritlilerdernegi.com ©2008-2010

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it